lördag 27 oktober 2007

USA ut ur IRAK



Det sönderfallande engagemanget i Irak, mellan USA och koalitionspartnerna, tvingar USA till en återgång till ett samarbete med mer internationella organisationer som FN, NATO och OSSE. Detta bromsar förhoppningsfullt upp Bush-administrationens benägenhet till att ensidigt bruka militärmakt. Men framförallt kaoset som råder i Irak har gjort att det hindrat USA från att gå längre än till antydningar om ytterligare ”förebyggande” militära operationer säger SIPRI (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut).

Den absurditet råder alltså, att det ökade kaoset, våld och lidande som det Irakiska folket utsätts för, blivit som en kortvarig buffert och en räddning för andra folk och länder som hotas av Bush. Vi ska emellertid inte tro att USA:s aggressioner har eliminerats permanent. För USA:s militärupprustning fortsätter öka oförtrutet och i än större omfattning.

I president Vladimir Putins uppmärksammade tal på säkerhetskonferensen i München den 10 och 11 februari 2007 kritiserades i hårda ordalag USA:s utrikespolitik och militära operationer. Han varnade för att USA:s och Natos politik kommer att leda till en kapprustning och en ökad kärnvapenspridning. Konferensen dominerades av den ökade spänningen mellan USA och Ryssland. Ryssland markerade sin oro över att USA bygger stora antimisilanläggningar i Polen och Tjeckien. Anläggningarna i Polen ligger bara några tiotals mil från Skånes kust. USA:s strävanden efter hegmoni, ”att det ska finnas endast ett maktcentrum i värden”, har skapat en allt osäkrare värld framhöll Putin.
För att visa vad han pratar om vill jag visa enkelt med ett diagram.





Källor: SIPRI: SIPRI yearbook 2006
Analys & Kritik: President Putin varnar USA och upprustar
SvD: Militären gynnas i Bushs budget
Vänster.nu: USA: Bush vill att de fattiga och sjuka ska betala Irakkriget

Andra bloggar om: , , , , , , ,
pingat på intresant

2 kommentarer:

L. O. K. Ejnermark sa...

Det är sannerligen oroväckande att USA efter Sovjetunionens fall ansett sig vara den rättfärdige hegemonen över världen. Med krig och skärmytslingar över hela världen, Irak-kriget och den stödda statskuppen i Venezuela som exempelvis.

Med USA:s påstryckningar i östeuropa och centralasien kan vi nästan garantera ett ryskt svar, så jag ser världen framöver i väldigt negativa ögon. Vi får troligt se om tendensen fortsätter en upptrappning av militära rustningar.

Leif Eriksson sa...

Ja Kristoffer, så tycks det att USA efter 11 september 2001 tagit chansen att med kraft utöka sin hegemoni. Från ett decennium med avspänning och avrustning i världen, kastats vi in i en upprustning med till och med kärnvapen som ingrediens. President Vladimir Putin sa på toppmötet mellan EU och Ryssland i Fredags (07-10-26) att han upplever “Kubakrisen” på nytt men nu från andra sidan. Han syftade på det system för robotförsvar som USA vill bygga, med stationer i Tjeckien och Polen. Under Palme-dagarna i Karlstad, arrangerade av Olof Palmes internationella center i helgen var en av talarna Margot Wallström. Hon framförde unionens syn på frågan och att deras taktik är att försvara det internationella samfundet och på det sättet utgöra en motvikt när USA vill köra på egen hand. Hon sa vidare “ - Vi talar mycket om Iran, men inget om att det faktiskt pågår en kärnvapenupprustning på betydligt närmare håll”. Är det inte dags för utrikesministern att göra någonting. Om inte annat fördöma och kritisera USA för den ökade spänning USA utsatt oss för i närområdet.