söndag 21 oktober 2007

Miljö & hälsa

Vi blir påverkade i alla sammanhang om mjölkens förträfflighet . det påstås att vi blir intelligentare, vi förlänger livet, bra för skelettet, synen, skyddar mot astma, fetma och att mjölk är extra bra i rymden, eftersom kroppen åldras snabbbare än på jorden. Reklamen och påverkan är stor från branschen som tex. Mjölkrämjandet, Arla, Milko, LRF.Svensk Mjölk mm.

Svensk Mjölk är en branschorganisation för mejerier och mjölkbönder som genom lobbying påverkar beslutsfattare i olika myndigheter, politiker både nationellt och inom EU och andra nyckelpersoner för att öka mjölkkonsumtionen och att skapa bra villkor för svenska mjölkbönder och mejeriindustrin. Målgrupper som de särskilt vänder sig till är skolmåltidspersonal, kostchefer, dietister, företagssköterskor, och media. De har genom sin medverkan som remissinstans för nya lagar och regler skaffat sig viktig beslutsposition.

Livsmedelsverket rekommenderar alla skolor att servera mjölk till skolmaten varje dag. Sedan 1 januari 1995 utgår ekonomiskt bidrag för mjölken till förskolor och skolor. Jordbruksverket administrerar och betalar ut stödpengarna. Nästan alla kommuner söker detta stöd för förskolor och skolor. Det är bar det att stödet är större ju fetare produkten är. Så stödet till standardmjölken(3%) är 21,82 Euro/100kg. medan lättmjölken stöds med bara13,34 Euro/100kg. Osten subventioneras bara om den har minst 45% fetthalt, då med 177,79 Euro/100kg. Detta har medfört att i många kommuner har de ändrat sitt inköpsbeteende genom att köpa mer stödberättigad mjölk och därmed bytt till en fetare sort och fått mer bidrag. Till råga på allt har bidraget sedan gått direkt in i många kommuners totala budget också.

Det är just fettet i mejeriprodukterna som är det stora problemet. Transfettsyror bildas vid matspjälkningen i våmmen hos idisslare; sådana syror finns därför även i mejeriprodukter. Transfettsyror har fysikaliskt likheter med motsvarande mättade fetter och anses även ha samma näringsfysiologiska egenskaper, dvs. att transfettsyror har samma status beträffande uppkomst av åderförfettning m.m. som mättade fettsyror. Transfetter har på senaste tiden uppmärksammats för sina skadliga egenskaper och många livsmedeltillverkare har därför gått över till palmolja. Detta är olyckligt därför att den är den främst källan till palmitinsyra, den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet. Komjölkens fettinnehåll består till 40% av just palmitinsyra



Andra bloggar om: , , ,
intressant

Inga kommentarer: