söndag 25 november 2007

Är medias manipulationer medvetna eller är den bara utnyttjad av hat, extremism, fanatism?

Jag hade precis hunnit publicera blogginlägget om Värmlands Folkblads skeva hållning i rovdjursdebatten och deras horeri till jägarkårens lobby, när VF på nytt säljer ut sig till lobbyisterna. 2007-11-20 publicerar tidningen en braskande artikel med rubriken;
”Aktivister bekämpar vargjakt. Länsstyrelsen beredd ta polisen till hjälp”

Artikeln är skriven av Tony Liljemark, kollega till Bo Westlund VF: s lokalkontor i Hagfors. Se tidigare inlägg; Tillåt bara smygjakt och med hundar endast i koppel.
Förbjud den grymma och djurrättsvidriga jakten med lösdrivande hundar.
Jägarna är rovdjursproblemet.


Bakgrunden till artikeln är att Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på två vargar i Jangen- och Gräsmarksreviret i Värmland. Beslutet om skyddsjakt togs efter att det hade varit många attacker på jakthundar i reviret. Verket handlade undfallande till de högröstade protesterna från jägarna, föll till föga och tog beslutet om skyddsjakt. Det har efter att beslutet togs, emellertid redan skjutits en varg, lagligt under den utökade paragraf 28. Enligt DNA-tester har det visat sig vara den individ som låg bakom attackerna i reviret. Trots detta anser Naturvårdsverket helt rättsvidrigt att jakten skall genomföras.

Liljemark skriver i artikeln att han från flera håll fått signaler om att vargaktivister tänker ta lagen i egna händer och stoppa jakten. Han skriver;
” När VF ringer en av personerna som pekas ut som medlem i nätverket möts vi av misstänksamhet.
– Vad är du ute efter? Vad tänker du skriva?
Andra uppgiftslämnare uppger att aktivisterna överväger att uppehålla sig i Jangenreviret och blockera vägar, agera mänskliga sköldar och störa radiokommunikationen. Vissa av dem kan komma att släppa hundar vars spårstämplar påminner om vargens – något som gör det svårare för jägarna att spåra vargarna.
Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen, säger att också han hört rykten om aktivisterna.
– Men jag har varit ute i Jangenreviret och inte sett några tecken på sån verksamhet.”
Nu inleder Liljemark sin vilseledning och sin manipulering till läsarna. Han refererar till en intervju med länsstyrelsens rovdjursansvarige på Värmlands länsstyrelse Lars Furuholm. Han skriver;
”– Jaktledare är utsedda och när de bedömer att det är dags kontaktar de länsstyrelsen och så sätter vi i gång, säger Lars Furuholm.
Någon uppmärksamhet runt jakten vill han och övriga inblandade inte ha.
– Jag vill skydda jägarna och inte lämna ut några namn för då kan det hända att personerna som genomför jakten blir utsatta och hotade.
Därför vill vi ligga lågt med det här, förklarar Furuholm.”
Sen övergår Tony Liljermark till ren manipulering när han skriver;
”Att vargfrågan är infekterad visar dödshotet mot honom efter att han i våras medverkat i ett tv-inslag om en vargdödad jakthund.
Hoten framfördes via telefon av en person från Forshaga.
– Jag ska ha ihjäl dig din jävel sa han, berättar Lars Furuholm.
Slår aktivisterna till när skyddsjakten börjat kommer länsstyrelsen att ta hjälp av polisen.
– Vi får kalla in polis som assisterar om det behövs. Vi som jobbar med de här frågorna ska vara med och se till att försöka hålla fritt så att de (läs jägarna) kan utföra sitt jobb, säger Lars Furuholm.”
Verkligheten är dock en annan. Lars Furuholm fick hotet från en person som hatade vargen. Det var en extremist och fanatisk varghatare. När man läser artikeln kan man inte tolka den på annat vis än att tidningen vill få oss tro att det skulle vara vargvännerna som hotat Furuholm.
Det är inte vargvännerna som gör den här typen av hot. De ägnar sig istället åt ickevåldsaktioner för att försöka skydda de förföljda rovdjuren. Man kan undra varför den här typen av missvisande artiklar ideligen tycks slinka igenom publicistens nålsöga. Jag kan inte se någon annan förklaring än att tidningens och redaktionschefen och ansvarig utgivare för VF, Per- Olof Olsson medvetet försöker trigga igång en fördjupad konflikt mellan parterna genom att egga, förarga och uppvigla parterna mot varandra, bara för att få sälja mera tidningar. Vad skulle annars vara anledningen. Är det ett misstag, varför händer då detta ideligen? Tidningen är som jag visat, subjektiv och i högsta grad Oprofessionell i sin bevakning av rovdjursfrågorna!

Tillåt bara smygjakt och med hundar endast i koppel.
Förbjud den grymma och djurrättsvidriga jakten med lösdrivande hundar.
Jägarna är rovdjursproblemet



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pingat på Intresant

Inga kommentarer: