
Det sönderfallande engagemanget i Irak, mellan USA och koalitionspartnerna, tvingar USA till en återgång till ett samarbete med mer internationella organisationer som FN, NATO och OSSE. Detta bromsar förhoppningsfullt upp Bush-administrationens benägenhet till att ensidigt bruka militärmakt. Men framförallt kaoset som råder i Irak har gjort att det hindrat USA från att gå längre än till antydningar om ytterligare ”förebyggande” militära operationer säger SIPRI (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut).
Den absurditet råder alltså, att det ökade kaoset, våld och lidande som det Irakiska folket utsätts för, blivit som en kortvarig buffert och en räddning för andra folk och länder som hotas av Bush. Vi ska emellertid inte tro att USA:s aggressioner har eliminerats permanent. För USA:s militärupprustning fortsätter öka oförtrutet och i än större omfattning.
I president Vladimir Putins uppmärksammade tal på säkerhetskonferensen i München den 10 och 11 februari 2007 kritiserades i hårda ordalag USA:s utrikespolitik och militära operationer. Han varnade för att USA:s och Natos politik kommer att leda till en kapprustning och en ökad kärnvapenspridning. Konferensen dominerades av den ökade spänningen mellan USA och Ryssland. Ryssland markerade sin oro över att USA bygger stora antimisilanläggningar i Polen och Tjeckien. Anläggningarna i Polen ligger bara några tiotals mil från Skånes kust. USA:s strävanden efter hegmoni, ”att det ska finnas endast ett maktcentrum i värden”, har skapat en allt osäkrare värld framhöll Putin.
För att visa vad han pratar om vill jag visa enkelt med ett diagram.

Källor: SIPRI: SIPRI yearbook 2006
Analys & Kritik: President Putin varnar USA och upprustar
SvD: Militären gynnas i Bushs budget
Vänster.nu: USA: Bush vill att de fattiga och sjuka ska betala Irakkriget
Andra bloggar om: robotanläggningar, Polen, Ryssland, Irak, USA, Putin, militärutgifter, statistik
pingat på intresant